Scherpe doelstellingen tegen zwerfvuil

Op mijn initiatief, samen met Herman Claeys en Christiane Bert, sloot Roosdaal zich als één van de eerste gemeenten in Vlaanderen  bij de Statiegeldalliantie aan op 25 januari 2018.

De CD&V-fractie wou hiermee duidelijk aangeven dat we het sluikstorten niet langer tolereren. Zwerfvuil blijft vele burgers irriteren. Dieren worden gekwetst of worden ziek van de scherpe blikjes in weiden en velden.

Het Pajottenland is een prachtige streek om te wandelen en te fietsen, maar jammer genoeg bederft de grote hoeveelheid zwerfvuil vaak het plezier. Tijdens de zwerfvuilacties en wandelingen hebben we vanuit CD&V samen met andere vrijwilligers veel zwerfvuil kunnen rapen. Jammer genoeg komt het zwerfvuil altijd maar terug.

De beslissing van de Vlaamse regering op 21 juli in haar verpakkingsplan voorziet scherpe doelstellingen tegen zwerfvuil, zoals een verbod op gratis plastic kassazakjes, en het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op evenementen. Daarnaast moet de sector ervoor zorgen dat tegen 2022 90 procent van de drankverpakkingen worden ingezameld en gerecycleerd, tegen 2025 moet dit zelfs 95 procent van alle huishoudelijke verpakkingen zijn. Worden die doelstellingen niet gehaald, dan volgen forse boetes. En als de doelstellingen ook in 2023 niet gehaald worden, moet de sector een statiegeldsysteem of een veralgemeend beloningssysteem organiseren.

Zelf sta ik natuurlijk pal achter deze doelstellingen. Om deze doelstellingen te halen moeten we ook in Roosdaal blijven vechten tegen het zwerfvuil, samen met de gemeentediensten, de vrijwilligers die deelnemen aan de zwerfvuilacties en in het bijzondere de zwerfvuilpeters -en meters die hun buurt proper houden. Tijdens het ruimen van het zwerfvuil zullen we snel kunnen evalueren of de scherpe doelstellingen van de regering worden gehaald. Zo niet zal de roep om een statiegeldsysteem heel snel terug aan kracht winnen. Mijn strijd tegen zwerfvuil gaat in ieder geval onverminderd voort.

Eén gedachte over “Scherpe doelstellingen tegen zwerfvuil”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *